1 av 3
- Det beror nog på både okunskap och att man är bekväm, det är Josefine Mattsons teori om varför många felsorterar soporna. Foto Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 3
Klicka för grafik - mycket felsorterat
3 av 3
Josefine Mattsson vid tekniska kontoret i Jönköping. Foto Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Många sorterar fel

"Skulle få ner taxan"

Om sopsortering: ”Tänker rätt men orkar inte”
1:46 min

Om fler sorterade sina sopor bättre skulle soptaxan kunna sänkas.
– Många gör hälften rätt och sedan struntar man i den sista biten säger Josefine Mattsson på Jönköpings kommun.

Ansvariga vid Jönköpings kommun har analyserat soporna och resultatet visar att hälften av soporna som bränns är felsorterade.

Det är synd att så mycket hamnar fel tycker Josefine Mattsson, projektledare vid tekniska kontoret i Jönköping.

– Man tänker rätt men samtidigt så orkar man inte ända in i mål och det är tråkigt säger Mattsson.

Matavfallet skulle kunna rötas och bli biogas och förpackningar skulle kunna återvinnas till nya förpackningar. Istället slängs mycket av det här och bränns upp.

Många kommuner runt om i landet har gjort analyser av de sopor som slängs och det visar sig att det mesta är felsorterat, så också i Jönköpings kommun där 50 procent av soporna som bränns istället skulle kunna rötas eller återvinnas.

Att invånarna slänger fel har flera orsaker, tror Josefine Mattson vid Jönköpings kommun.

– Både okunskap och så är man lite bekväm, tror jag.

Eftersom Jönköpings kommun får betala förbränningsanläggningen för att få soporna brända, skulle kostnaderna närapå kunna halveras om allt sorterades rätt och därmed skulle avfallstaxan kunna sänkas.

– Kan vi då få ner mängden som går till förbränning så skulle man i slutändan även kunna få ner taxan säger Josefine Mattsson.

Så om fler sorterade rätt skulle taxan sänkas?

– Ja, det tror jag faktiskt att det skulle kunna innebära.

Felsorteringen innebär också minskade miljövinster och nu vill organisationen Håll Sverige rent bli bättre på att informera.

– Det tyder väl på att vi måste ha mera informationsinsatser och gärna börja i tidig ålder för att kunna få kommaande generationer att visa upp en bättre soppåse säger Joakim Brodahl, kommunikationsansvarig på organisationen Håll Sverige rent.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".