1 av 3
Tiotusentals människor protesterar i Egypten, protester som ger ringar på vattnet i Jönköpings län. Foto AP/Scanpix.
2 av 3
Hermann Larsson. Foto Mattias Sundler/Sveriges Radio.
3 av 3
Terese Sundahl. Foto Mattias Sundler/Sveriges Radio.
Lasso

Många drabbas av Egyptenoro - satsning hotas

Många Egyptenresenärer bokar om resor
5:47 min

Jönköping airports satsning på Egypten är i fara och oroliga resenärer avbokar sina charterresor. Det som händer i Egypten får konsekvenser även i Jönköpings län.

Hundratusentals människor - kanske miljontals -  demonsterar idag i Egyptens huvudstad Kairo i en proteströrelse som pågått i snart en vecka och nu får oroligheterna konsekvenser även här hemma.

För Jönköpings flygplats till exempel - flygplatsen står nämligen i startgroparna för att dra igång charterresor till just Egypten men om oroligheterna fortsätter är risken stor att resorna ställs in.

– Det är inte mycket vi kan göra åt det här, nu är det som det är. Vi chansen på Egypten och skulle köra en serie på fyra veckor. Det har flutit på väldigt bra. Jag tänker framför allt på passangerarna om de inte kommer iväg. Nu får man avvakta och se hur utvecklingen blir, nu har man tagit beslut på att ställa trafiken till sista veckan i februari. Det här kan naturligtvis lösa sig under tiden säger Hermann Larsson som är marknadsansvarig på Jönköping airport.

Känns det som ni är lite otursförföljda, med askmoln och Egypten..?

– Man kan väl säga att vi inte haft så mycket flyt under det första verksamhetsåret. Men trots allt har vi haft en bra trafikutveckling och nu har vi ju lanserat en väldigt positiv nyhet att vi får flygningar till Bryssel och Berlin.

Många resenärer som bokat in en resa till Egypten den närmaste tiden har under de senaste dagarna hört av sig till resebyrårna, på Resehuset i Jönköping har man hjälpt ett drygt 100-tal resenärer som tänkt resa till Egypten och på Resia i Jönköping har man också haft mycket att göra de senaste dagarna när oroliga kunder hört av sig berättar Terese Sundahl.

– Vi har också kontaktat våra kunder men många av dem har hunnit före. De säger inte så mycket, de följer nyheterna och var beredda på att det kunde hända.

En som har drabbats och som nu måste boka ett nytt resmål är Camilla Andersson från Jönköping som idag besökte Resehuset tillsammans med sin svärmor.

– Vi bokade om vår resa som skulle gå till Hurghada i Egypten. Vi är femton personer, svärmor fyller 60 år. Nu har vi bokat om till Fuerte Ventura.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".