1 av 2
Arkivbild: Bertil Ericson/Scanpix
2 av 2
Jönköping

Polis slår larm om överbelastning

Christer Edlund: ”Vi har stora krav på oss”
1:44 min

En anställd har insjuknat hastigt. Arbetet blir inte noggrant utfört. Nu kommer larm om att situationen på kriminalenheten i Jönköping är ohållbar.

Det är en av förundersökningsledarna i Jönköping som skrivit en rapport om situationen på kriminalenheten.

Där beskrivs hur personalen just nu har en orimligt hög arbetsbelastning. En belastning som gör att polisens resultat, som redan är mediokra, kan påverkas ytterligare.

– Det är ett hårt tryck och vi har stora krav på oss och det här är en situation som inte är hållbar i längden, säger Christer Edlund som är tillförordnad länskriminalchef.

Belastningen har ökat
Anmälaren som arbetat under en lång tid på kriminalenheten menar att personalläget försämrats mer och mer, samtidigt som belastningen ökat.

Situationen har ställts på sin spets de senaste veckorna, då personal slutat, insjuknat och då antalet häktade personer varit stort.

Anmälaren antyder att den anställda som blivit sjuk kan ha blivit det bland annat av arbetssituationen.

Humöret blir sämre
Arbetssituationen beskrivs som i det närmaste ohållbar och att det inte finns tid att vara noggrann i arbetet.

Sinnesstämningen hos vissa anställda har påverkats och arbetet börjar bli lidande, enligt anmälan som gjorts till LISA, systemet till vilket poliser rapporterar tillbud och incidenter.

Om inte utvecklingen bryts snarats, så kan fler anställda bli sjuka, enligt anmälaren.

Hoppas på de yngre
Enligt Christer Edlund så är det pensionsavgångar som varit under de senaste åren som lett fram till den situation som nu råder. Visserligen har det varit ett stort tillskott av poliser, men många av dem finns i yttre tjänst och avlastar inte kriminalenheten.

Just nu försöker man se över situationen och Edlund tror att många av de yngre poliserna kommer att spela en stor roll framöver.
– De kommer göra insatser både ute på fältet och inne på kontoret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".