Sara Azazzi. Foto: Elza Zandi/Sveriges Radio
Lasso

Så är det att vara ett fattigt barn

Sara Azzazi: "Fattiga barn kan inte delta.."
5:47 min

Det finns över 6 500 fattiga barn bara i Jönköpings län. Det visar en rapport som Rädda Barnen presenterade igår. Men hur är livet för ett fattigt barn? Jo, många känner skam.

På Ungdomens hus i Jönköping pågår idag ett stort seminarium, som det mer kända aktivitetshuset Fryshuset i Stockholm håller i.

Seminariet handlar bland annat om svensk barnfattigdom. Något som är högaktuellt eftersom Rädda Barnens rapport visar att antalet fattiga barn ökar.

– Och med fattigdomen följer ett utanförskap, säger Sara Azzazi, som håller i Fryshusets projekt "Barn till ensamma mammor" och som är en av föreläsarna idag.

Många barn döljer för sin omgivning hur de lever, eftersom det är förknippat med skam. De barnen vill då helst inte prata om sin situation heller, berättar Sara Azzazi.

Hon berättar om en liten flicka hon träffade på Fryshusets julfest där ansvariga bjöd på julbord och julklappar (med sponsring). Efteråt kom flickan och sa att den här julen var det första gången som hennes önskelista kommit fram till tomten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".