1 av 2
Foto: Henrik Gustavsson.
2 av 2
Betty Svensson, chef för individ- och familjeomsorgen i Habo. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Habo

Knarkvåg över småstadsidyll

Habo: ”Vi är mycket bekymrade”
2:35 min

Småstadsidyllen Habo har fått ett allt större problem med droger i samhället. Det handlar om skolungdomar som enkelt kan få tag på knark i kommunen.

- Vi är mycket bekymrade över att det har blivit så mycket narkotika i Habo, säger Betty Svensson, chef på individ- och familjeomsorgen i Habo.

Från att ha känt till ett par äldre drogmissbrukare för några år sedan så har nu socialen kontakt med runt 15 personer som har drogproblem. Alla är under 30 år. En del är minderåriga skolungdomar.

Nyheterna har pratat med en före detta drogmissbrukare i 25-årsåldern, som själv langade i Habo men som nu har tagit sig bort från missbruket.

- Som 16-åring i Habo så är det fem minuter bort max. För 300 spänn kan man köpa amfetamin som räcker en helg om man är ung då. Efter ett tag behöver man lite mer, berättar han.

Han tror precis som Betty Svensson att missbruket i Habo på senare tid har krupit allt längre ned i åldrarna, och berättar att han känner till flera 15-åringar som håller på med droger.

- Det handlar om rätt så vanliga ungdomar som köper. I Habo finns det inte så mycket tunga missbrukare. Dom flesta är festmissbrukare, så är det en del som är som mig. Jag höll på varje dag.

Även polisen är medveten om drogproblemet. Så sent som i november slog de till mot en lägenhet i kommunen och grep en man som misstänks ha sålt droger till skolungdomar.

- Det är ett systematiskt arbete vi har framför oss. Det gör vi tillsammans med socialtjänsten och polis, säger Anders Svensson, kurator på högstadieskolan Hagabodaskolan i Habo.

- Nu ska vi kartlägga problemen.

- Om man misstänker att ens ungdom kan syssla med något såndant här, så ring till oss så hjälps vi åt, säger Betty Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".