Kollektivtrafik är något som en ny storregion kan satsa på enligt Lars Bengtsson (S). Arkivbild/Sveriges Radio.
Östergötland bjuder in

Länet kan bli del av miljonregion

Lars Bengtsson (S): ”Vi är väldigt överens”
1:54 min

Östergötland sträcker nu ut en hand till Jönköpings län. En majoritet av landstingets politiker där vill bilda en storregion där Jönköpings län ingår.

– Vi inom S är överens och även med andra partier om att det är Östergötland, Kalmar, Jönköping och delar av Sörmland som bör bilda en region som då blir i storleksordningen drygt en miljon, säger Lars Bengtsson, socialdemokratisk landstingspolitiker i Östergötland.

Medan Kronoberg flirtar med Skåne och fått viss respons därifrån, så kommer nu inviter från Östergötland som vill bilda storregion tillsammans med Jönköpings län.

Enligt en rundringning som P4 Östergötland gjort är alla partier i landstinget utom Sverigedemokraterna överens om att man vill gå ihop med Jönköping tillsammans med Kronoberg, Blekinge och även Sörmland i en Östra Götalandsregion.

Och det finns flera skäl till detta, menar socialdemokraten Lars Bengtsson.
– Dels är vi grannar och dels ska vi försöka hitta en region med så mycket folk som möjligt på en begränsad yta så man med hjälp av kollektivtrafik och annat kan se till att klara arbetskraftsförsörjning och såna saker.

Som vi berättat i P4 Jönköping tidigare är ju Jönköpings län splittrat i frågan. Moderaterna vill behålla länets gränser som de är i dag, medan en majoritet av övriga partier tycks vara för en Smålandsregion, eventuellt ihop med Östergötland. Och nu tycks alltså kärleken vara besvarad från östgötarna.

Men samtidigt får Jönköpings län kritik för att man ännu inte bestämt sig. Bland annat från Christian Gustavsson, förbundsordförande för Moderaterna i Östergötland.
– Det är lite frustrerande, till skillnad från oss är våra grannar ännu inte beredda att diskutera hur man ser på detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".