Skärpt kontroll på svenska jordgubbar efter fusk

Det har fuskats mycket med jordgubbar. Utländska bär har sålts som svenska och med den väntade bristen på svenska jordgubbar i år så ökar risken för fusk. Så i år har Jordbruksverket i Jönköping extra skärpt kontroll på jordgubbarna med tio inspektörer som ska ut och kontrollera.

Som konsument har man rätt och fråga efter var bären är odlade eller efter grossist om det inte är utsatt. I annat fall borde det finnas lådor som står runt omkring försäljningsstället. På dessa lådor ska det framgå ursprungsland och odlarens namn och telefon.

Jordbruksverket har sin växtinspektion som i år ska ut i butiksled och kontrollera att märkningen finns och fungerar i verkligheten.

Bristen på jordgubbar i år gör att risken för fusk ökar, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på länsstyrelsen i Jönköping.

- Oserieösa aktörer säljer utländska bär som lastats om i svenska kartonger. Det var det som hände förra året och därför skärps kontrollerna, säger Magnus Engstedt.

Reporter: Hesam Akbari

hesam.akbari@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista