Par från länet skickade hem adopterad

En adopterad 9-årig pojke ansågs för besvärlig av sina föräldrar så han fick sluta skolan i Värnamo och skickades tillbaka till ett barnhem i sitt gamla hemland.

Skolpersonal i Värnamo har reagerat kraftigt på hur pojken behandlats.

Pojken var två år när han adopterades av ett par makar som då bodde i ett annat europeiskt land. För fem år sedan flyttade familjen till Värnamo och senare fick makarna också en egen dotter. Pojken var besvärlig och aggressiv, enligt läkarutlåtanden och i höstas hade föräldrarna tröttnat och bestämde sej för att göra sig av honom.

Rektorn på skolan i Värnamo beviljade den ledighetsansökan som pappan skickade in och där påstod han att pojken under en tid skulle bo i sitt gamla hemland och gå i skola där. Men istället placerades 9-åringen på ett barnhem och där sitter han fortfarande.

Föräldrarna har inte besökt honom någon gång och enligt personalen mår pojken dåligt. I förra månaden avslog en domstol i hemlandet föräldrarnas ansökan om att få adoptionen upphävd. De fråntogs vårdnaden och det innebär att de måste betala underhåll tills pojken fyller 18 år.

Med facit i hand kan Arne Ekegren, moderat ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Värnamo, i dag konstatera att föräldrarna bluffade, när de sa att pojken skulle gå i skolan i hemlandet.

Nyheterna har sökt pojkens föräldrar för en kommentar, men utan att lyckas.

Reporter: Anders Borg

anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista