Äldrevården nu och för 15 år sedan

Under de senaste femton åren har äldrevården förändrats mycket, både för de gamla och för de som jobbar med äldre.

Nyheterna har granskat hur äldrevården såg ut för femton år sen, och hur den sedan har förändrats. Och en bild som tydligt framträder när man jämför hur vården såg ut då, och hur den är idag, är att det mesta har blivit bättre för de äldre .

1989 vårdadades många äldre på långvården i regi av landstinget. Där bodde fler personer i samma sal, och man hade ett skåp till sina privata saker. Lilian Hall, vårdbiträde sen trettio år tillbaka, berättar att de gamla sköttes på löpande band.

I början av 90-talet genomfördes ädelreformen då kommunerna tog över ansvaret för äldreboendena. Och sedan dess har mycket ändrats. Idag har alla gamla sitt eget  rum. Och idag får de äldre på många ställen bestämma mer om vilken hjälp dom vill ha.

- Det är mer indivduell hjälp idag, men man få betala för varje enskild insats, berättar vårdbiträdena Liselotte Landfors och Lisbeth Klein i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".