Höglandet

Semester med polisbil måste beskattas

"Skyldighet till skatteavdrag och sociala avgifter"
1:28 min

När poliser på Höglandet fick låna en av polisens civila bilar för en semesterresa till fjällen är det inte bara ett brott mot polisens egna regler. Det blir också ett skattebrott om dom inte tar upp det som en förmån.

- Arbetsgivaren har en skyldighet till skatteavdrag och även betala sociala avgifter, säger Lars Landbring, informatör på Skatteverket i Jönköping.

Poliserna fick, med chefens goda minne, ta polismyndighetens minibuss för en resa till fjällen, som vi berättade om i Nyheterna igår. De fick det som en klapp på axeln av sin chef som en personalvårdsinsats. Ett klart mot mot polisens interna regler om att tjänstebilar inte får användas privat.

Men nu får höglandspoliserna och deras chef inte bra smisk på fingrarna av polisledningen, utan riskerar också att åka på en skattesmäll. Enligt skatteverket ska både bensinen och bilen förmånsbeskattas motsvarande vad det kostar att hyra en bil i en vecka, detta eftersom resan var på över 100 mil, berättar Lars Landbring på Skatteverket. Att inte skatta för resan är brottsligt.

- Då har man deklarerat för lite i inkomst, och det är i sig ett brott.

Sedan P4 Jönköping börjat ställa frågor om hur polismyndigheten hanterat skattefrågan i det här fallet, ska nu även det utredas, det säger tf polismästare i länet, Mats Wangstad.

- När du tar upp frågan kan du vara rätt säker på att jag kommer att titta på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".