1 av 2
Nya sjukdomar ska spåras med hjälp av dator. Foto: Scanpix
2 av 2
Peter Iveroth. Foto Johan Werner/Pressbild.

Sjukdomar ska spåras via datorn

Fler sjukdomar ska spåras via datorn
0:48 min

Att spåra klamydia via datorn har blivit en succé i länet och nu ska fler sjukdomar spåras med hjälp av datorn.

Aldrig tidigare har antalet fall av klamydia i Jönköpings län minskat så mycket som under förra året och förklaringen är smittspårning via webben. Nu kan det bli aktuellt att använda webben för att spåra andra sjukdomar.

- Det kommer vi att göra och det gör vi redan, säger Peter Iveroth som är smittskyddsläkare i länet.

Satsningen har blivit en succe enligt Peter Iveroth, antalet klamydiafall minskade med 20 procent i länet förra året och nu kan landstinget komma att använda webben för att försöka spåra andra sjukdomar.

- Det har visat sig att vi når unga män i mycket högre utsträckning med den här typen av mottagning, de brukar inte komma till våra mottagningar, säger Peter Iveroth.

I slutet av 2009 bestämde sig landstinget i Jönköpings län att använda sig av just webben för att försöka spåra personer som var smittade av klamydia. Där kunde man beställa ett provtagningskit och skicka provet direkt till sjukhuset. Man behöver aldrig besöka vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".