1 av 3
Polis fick lugna ner känslorna på besökare vid mordrättegången. Foto Maria Rymell/Sverigs Radio.
2 av 3
Intresset var stort från media, anhöriga och nyfikna. Foto Maria Rymell/Sveriges Radio.
3 av 3
Det var i slutet av november som Carla höggs ihjäl. Arkivbild, foto David Svanberg / Sveriges Radio.
mordet på öxnehaga

"Pappa var aggressiv och skrek"

En aggressiv pappa som bara tittade på TV. Det är bilden som den 13-åriga dottern gav när hennes pappa idag stod inför rätta i Jönköping, misstänkt för mord på sin före detta fru. Rättssalen var fylld nästan till sista plats.

Det var den 29 november i höstas som den nu åtalade mannen högg ihjäl sin före detta fru på Öxnehaga i Huskvarna.

Kvällen före hade kvinnan lämnat parets två barn, nio och 13 år, hos pappan eftersom de skulle vara en vecka hos honom. Hon hade då sagt att hon fått ett jobb på en annan ort, hon hade också fått kontakt med en ny man och ville att barnen skulle bo mer hos henne.

Mannen blev mycket hotfull, men kvinnan åkte hem och gjorde en polisanmälan. Hon hade också SMS-kontakt flera gånger under kvällen med dottern, som berättade om hur aggressiv pappan var och om dödshot, framför allt mot mamman.

Polisen förhörde kvinnan och hörde med en jouråklagare om mannen borde tas in. Men hon sa nej och dagen efter, när barnen åkt till skolan, köpte mannen en kniv - åkte hem till sin före detta fru och högg ihjäl henne i trapphuset.

I rättssalen fanns släkt både till den åtalade mannen och till den dödade kvinnan och under en paus rann bägaren över och stämningen blev hotfull.

Poliser fick dela grupperna åt och i rättssalen möblerade man sedan om så att bord skilde släkterna åt.

I det bandade förhöret med den 13-åriga dottern gav hon en bild av en pappa som ofta blev aggressiv och skrek och när hon och hennes lillebror var där sa han knappt hej. Han hjälpte dem aldrig med läxor utan tittade mest på TV.

Idag är hon och hennes lillebror så rädda för sin pappa och hans släkt att de vill flytta.

Rättegången mot den 38-årige mannen fortsätter i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".