Informationstavlan upplyser om att ännu en avgång ersätts med buss, men nu ska det bli bättring. Foton Elza Zandi/Sveriges Radio.
Tågtrafiken

Östgötapendeln ska rulla

Länstrafiken: ”Det var störningar överallt”
2:08 min

Sedan den nya Östgötapendeln började gå i början av december har det varit mycket problem. Nu ska det dock problemen vara lösta.

Problemen med Östgötapendeln har bland annat inneburit att man har missat tidtabellen vid ett flertal tillfällen och tåg har helt plötsligt ställts in. Man har dessutom inte kunnat ta betalt eftersom man saknat biljettmaskiner på tågen. Nu säger man att det ska vara löst, efter två månader av ordentliga bekymmer.

– Det har varit problem med att vi startade upp en ny trafik och samtidigt som vi startade upp den så var det kraftigt vinterväder som gjorde att det var störningar i tågtrafiken överallt säger Jan-Peter Petersson som är trafikchef på Jönköpings länstrafik.

Vintern har varit tuff mot den nya Östgötapendeln, alltså tåget som går mellan Jönköping och Norrköping via Nässjö.

Tågen har inte alltid gått som de ska och man har fått ta hjälp av ersättningståg eller bussar. Man har inte kunnat ta betalt för resorna eftersom man saknat biljettmaskiner på tågen.

Den stora boven i dramat har varit vädret. Man har helt enkelt inte fått fram rätt tåg till rätt plats och till rätt tid. Men nu ska det vara löst.

Detta gäller även då betalningsmöjligheterna, nu är det slut på gratisåkandet för alla som kör med lösbiljetter.

På stationen i Jönköping väntar studenten Cissi på sitt tåg hem till Nässjö.

Cissis plånbok har kunnat njuta lite av friåkandet. Men samtidigt som resenerer sparat pengar har det inneburit att Jönköpings länstrafik förlorat pengar. Hur mycket man förlorat när det inte funnits biljettmaskiner på Östgötapendeln är oklart.

– Det kan jag inte svara på i dagsläget. Det vi om några månader när vi vet vilken volym på resandet vi har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".