Befolkningen i Jönköpings kommun väntas öka

Om tre år passerar antalet invånare i Jönköpings kommun 122.000 personer. Det visar en prognos som stadskontoret låtit göra.

Prognosmakarna tror också att trenden håller i sig ytterligare tre år, och att 125.000 personer bor i Jönköpings kommun 2010.

Man tror till exempel att högskolan i Jönköping ska fortsätta att växa, och att arbetsmarknaden fortsätter att vara bättre här än i resten av landet, därför kommer fler att lockas att flytta till regionen.

Man antar också att kvinnorna i kommunen ska fortsätta att föda ungefär lika många barn som kvinnorna i hela landet gör i snitt. Och att risken att dö i förtid också i fortsättningen ska vara lägre i Jönköpings kommun än i resten av landet.

Prognosen visar också, föga förvånande, att antalet ungdomar på gymnasiennivå kommer att öka, medan grundskolebarnen blir färre. Nu når nämligen babyboombarnen gymnasiet.

Man har också gjort en beräkning på hur folkmängden kommer att förändras på varje område i kommunen. Och där hänger mycket på hur bostadsbyggandet ser ut. Det som kallas centrum öster och området Bäckalyckan kommer att få rätt många fler invånare, helt enkelt för att det byggs mycket lägenheter där. Samma sak gäller för Ekhagen, Kortebo, Bymarken och Järstorp. Här får man många nya invånare i takt med att småhusen blir fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista