1 av 2
Till salu-skyltarna kan få stå ute länge när nya hus ska säljas på landsbygden. Foto Beril Ericson/Scanpix.
2 av 2
Det finns nybyggda hus i Mullsjö som varit ute till försäljning länge. Foto Mattias Sundler/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Nya villor svårsålda med nya regler

Mäklare: ”Försäljningsprocessen blir längre”
2:04 min

Att bygga nytt hus på landsbygden har blivit svårare med den nya 85-procentsregeln - en regel som dessutom gör det betydligt lurigare att sälja det nybyggda huset.

Även mäklarna på de lite mindre orterna märker av att de nya statliga bolånereglerna, där man bara får låna till 85 procent av husets värde, ställer till med bekymmer.

Tidigare har vi berättat att många nu drar sig för att bygga nya hus ute i glesbygden eftersom andrahandsvärdet blir lägre än i större städer trots samma byggkostnander.

När mäklarna sedan ska sälja ett nybyggt hus på en mindre ort så är det betydligt svårare nu.

– Ett nybyggt hus här i Mullsjö, givetvis går det att sälja men försäljningsprocessen blir betydlig längre berättar Fredrik Trolander som är fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mullsjö. Enligt honom kan det ta dubbelt så lång tid att sälja ett nybyggt hus mot normalt.

I Mullsjö kommun finns det idag ett ganska så litet utbud av nybyggda villor. De senaste åren har det byggts cirka tjugo nya hus varav några har varit ute till försäljning. 

Det finns exempel på husägare i Mullsjö som inte lyckats få sitt nybyggda hus sålt trots att man anlitat ett flertal mäklare under en lång tid.

– Det är ju en prislapp som skiljer sig från de andra fastigheterna som finns på den lokala marknaden. Då blir det att man kanske tittar med lite vassare ögon på det man ska köpa, ett begagnat hus men ändå ha ett prislapp på kanske över tre miljoner kronor säger Trolander.

Snittpriset på ett äldre hus ligger i dag på 907 000 kronor i Mullsjö och det kan jämföras med exempelvis Jönköping där snittpriset är 2,1 miljoner kronor. När det då kommer ut ett nybyggt hus till försäljning i Mullsjö med en prislapp på det tredubbla mot ett äldre så blir urvalet av tänkta köpare begränsat. Dels med tanke på de nya bolånereglerna, dels med tanke på osäkert andrahandsvärde.

Fredrik Trolander tror att det skiljer sig en del mellan en husköpare i Jönköping och en i Mullsjö i det här fallet.

– I Jönköping finns det dels ett större kundunderlag, dels finns det många som står i kö för att bygga nytt. Då får man kanske acceptera att huset som nästan är nytt stämmer med det vi vill ha till 96 procent. Här kanske man vill ha hundra procent för att man ska köpa det.

Tror du att folk drar sig för att bygga nytt här ute, för att man vet att det kan vara svårt att sälja?

– Det kan mycket väl vara så ja, säger Fredrik Tolander som är mäklare i Mullsjö.

Fakta: 85-procentsregeln

Den 1 oktober 2010 infördes ett tak för bolån, som gör att bostäder kan belånas till maximalt 85 procent.
Minst 15 procent av bostadens marknadsvärde måste du betala kontant eller finansiera på något annat sätt än med boendet som säkerhet.
Tanken är att reglerna ska motverka en osund utveckling på kreditmarknaden och skydda låntagarna från alltför hög skuldsättning.
Det är Finansinspektionen som beslutat om de nya reglerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".