Nässjö

Psykiatrin granskas efter hustrumord

I dag åtalades den 70-årige man som misstänks ha mördat sin fru i Nässjö förra året. Samtidigt visar det sig att den tragiska händelsen kanske hade kunnat förhindras.

Mannen tvångsvårdades så sent som i somras inom psykiatrin på Höglandet. Det här efter att han också då försökt strypa sin fru. Efter den månadslånga behandlingen skrevs han ut och fick inga uppföljande besök hos psykiatrin. Trots att det egentligen är rutin hos landstinget.

– Det bedömdes att det inte fanns något behov av det, säger Karsten Offenbartl som är överläkare på Höglandssjukhuset.

Men gjorde ni ingen polisanmälan om att kvinnan blivit misshandlad?

– Nej, det är inte rutin i vården att göra polisanmälningar utan vi jobbar efter att göra det bästa för patienten.

Efter mordet i december startade vården en internutredning. Dessutom gjorde man en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen som nu ska utreda fallet. 

I åtalet som kom i dag framgår inte exakt vilken dag som mordet ska ha skett, bara att det ska ha skett någon gång mellan 8-11 december förra året.

På frågan om vad mannen hade för motiv svarar kammaråklagare Anders Brokelind att 70-åringen är psykiskt instabil.

Mannen genomgår nu en så kallad paragraf sju-undersökning, alltså en mindre sinnesundersökning, för att se om han vid tillfället för mordet led av en allvarlig psykisk störning.

Rättegången kommer att hållas nästa vecka i Eksjö tingsrätt.

Rebecka Montelius

rebecka.montelius@sverigesradio.se

Viktor Mattsson

viktor.mattsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".