1 av 3
Mats Hoppe säger att det inte har gått rätt till. Foto: Mattias Sundler/Sverige Radio
2 av 3
Hans-Göran Johansson (c) menar att man gjort allt för att få tillbaka pengarna. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
3 av 3
Ulla Gradeen (s) har tidigare tillsammans med sitt parti riktat kritik mot projektet. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
Värnamo

Studentsatsning slutade med skandal

Kommunchefen: "Det har brustit i hela ledningen och styrningen"
1:52 min

Det begicks allvarliga fel när Värnamo kommun skulle skaffa fram nya studentbostäder hösten 2008. Däribland rena lagbrott.

- Det har brustit i hela ledningen och styrningen. Sen har man från tjänstemannasidan brutit mot lagar och interna regler så det är ganska mycket som har gått fel, säger kommunchefen Mats Hoppe.

Under hösten 2008 aktualiserades frågan om studentbostäder i Värnamo kommun eftersom det uppstått en akut brist på studentlägenheter när intresset för att gå på Högskolan på hemmaplan i Värnamo ökat markant. Kort därefter togs ett politiskt beslut om att avsätta tolv och en halv miljoner kronor för projektet, där bland annat inköp av lägenhetsmoduler från ett företag i Göteborg ingick. Ett företag som i efterhand visade sig inte vara registrerat för moms och F-skatt. Dessutom gjordes ingen regelrätt upphandling.

Redan i februari 2009 framförde Socialdemokraterna i Värnamo kritik i en skrivelse till Kommunstyrelsen mot hur affären och uppförandet av studentbostäderna gått till, Ulla Gradeen är socialdemokratiskt oppositionsråd.

- Jag kan vara hur arg som helst, men det hjälper inte. Gjort är gjort och detta får inte ske en gång till, säger hon.

Rapporten visar även att slutsumman för hela projektet hamnar på runt 21 miljoner kronor, nästan dubbelt så mycket än man tidigare räknat med och slutredovisningen av projektet som var färdigt våren 2009 gjordes först i januari 2011 och dessutom har kommunen betalat en faktura på knappt 2.7 miljoner kronor dubbelt till det företag i Göteborg som levererade lägenhetsmodulerna, Hans-Göran Johansson, är centerpartist och kommunstyrelsens ordförande.

- Vi har gjort allt som står i vår makt att få tillbaka skattebetalarnas pengar.

Och när blir det?

- Det har gjort en avbetalningsplan på sju år, säger Hans-Göran Johansson som är kommunstyrelsens ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".