Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lasso

"Vi vet vad man gör av rödbetor"

Publicerat tisdag 8 februari 2011 kl 17.49
"Ni behöver inte älska oss, men ni kan banne mig tjäna pengar på oss"
5:11 min
Maria Masoomi som hävdar att det går att tjäna pengar om man tar invandrare på allvar. Här tillsammans med landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio

Landsbygden skulle blomstra om fler invandrare flyttade ut på landet. För mångfald är "bra business" om man får tro föreläsarna på en stor landbygdskonferens som pågår i Jönköping.

Matkreatören Maria Masoomi, till exempel, tror att nyckeln till att utveckla landsbygden är att ta tillvara på invandrarnas matkunskaper.

Mångfalden står i fokus på den Jordbruksverkets konferens i Jönköping. Mer än 700 kommun- och länsstyrelseanställda är samlade i två dagar för att under temat "kreativ landsbygd" diskutera hur landsbygden ska överleva i framtiden.

Maria Masoomi är debattör och har skrivit flera kokböcker. Hon menar att om man börjar ta invandra på allvar så går det faktiskt att tjäna pengar på deras matkunskaper just på landsbygden.

- Ofta ser jag att bönder producerar bondbönor och rödbetor, men de vet inte hur man ska använda dem. Vi invandrare kan minst 150 recept på bondbönor och rödbetor! Så med våra kunskaper och svenska bönders produkter kan man verkligen utveckla landsbygden och jordbruket, säger Maria Masoomi.

Nya idéer behövs

Mats Persson som är generaldirektör på Jordbruksverket, som arrangerar den här konferensen, tror också att invandrares kunskaper kan utveckla landsbygden.

- Det behöves nya idéer, och därför har vi skapat den här mötesplatsen, berättar Mats Persson. 

Valde helt rätt

Ett bra exempel på att invandrarnas nyskapande idéer kan berika landsbygden är företaget Qibbla Halal AB som tillverkar muslimskt halalkött i enlighet med svenska djurskydds- och livsmedelsregler.
När företaget, som har sitt säte i Stockholm, skulle expandera valde man att bygga en fabrik långt ifrån storstaden, nämligen i Stockaryd utanför Sävsjö.

- Det var en ren slump, men det visar sig efter 1,5 år att vi valt helt rätt. trenden går mot att Småland kommer att bli ambassadör eller "Mekka" för mat, säger Namir Zetali som är vice VD på företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".