Hans-Göran Johansson (c). Arkivbild. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
värnamo

Skärper rutiner efter allvarliga fel

Mats Hoppe: ”Vi ska fram med allt”
1:37 min

Den kritiserade upphandlingen av studentbostäder i Värnamo kommun leder till helt nya rutiner i kommunen. Bland annat ska alla pågående projekt ska gås igenom ordentligt och reglerna skärpas för alla nya liknande upphandlingar.

- Nu har kommunstyrelsen begärt att inom 14 dagar få en redovisning av  status på alla pågående projekt, säger Mats Hoppe, kommunchef i Värnamo kommun.

Allt för att undvika att liknande händelser upprepar sig.

- Så att vi inte går omkring och har ont i magen över om det finns något mer elände i någon garderob. Vi ska fram med allt.

Som vi berättade i Nyheterna i går så begicks det en rad allvarliga fel när Värnamo kommun på kort tid skulle skaffa fram nya studentboenden under 2008. Bland annat gjordes det ingen regelrätt upphandling när man köpte in lägenhetsmoduler av ett företag i Göteborg. Dessutom upptäcktes det efter 1.5 år att man betalat in en faktura på nästan 2.7 miljoner kronor dubbelt till företaget.

Under projektets gång så investerades även mer pengar till att höja standarden på lägenheterna utan att förankra det politiskt, vilket gjorde att projektet blev dubbelt så dyrt.

Men nu har man alltså vidtagit åtgärder för att detta inte ska kunna ske igen.

- Vi upplevde att vi hade brister i kontrollsystemet redan innan, säger Mats Hoppe.

- Från första januari är det inte en person utan två som attesterar fakturor och räkningar. Hade vi haft det ett år tidigare hade inte detta kunnat ske.

- Vi har gett förvaltningscheferna i uppdrag att titta över rutiner när det gäller investeringar och drift. Men vi ska inte döma någon idag utan vi ska göra denna utredningen förnuftigt, säger centerpartistiska kommunalrådet Hans-Göran Johansson.

Oppositionsrådet socialdemokraten Ulla Gradéen hoppas att det här var en engångsföreteelse.

- Det är skattebetalarnas pengar vi har att göra med och det kräver respekt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".