Kritik mot olegitimerad psykolog

”Han strider mot patientsäkerhetslagen”: Per Wahlstedt på Socialstyrelsen
1:54 min

En skolpsykolog i de östra länsdelarna får nu skarp kritik av Socialstyrelsen och psykologförbundet. Mannen som varit anställd i över 30 år fortsätter att titulera sig psykolog trots att han saknar legitimation.

Psykolog är precis som läkare och sjuksköterska en skyddad titel och man måste uppfylla vissa krav och ansöka om legitimation för att få kalla sig det.

Men skolpsykologen i den aktuella kommunen har alltså ingen sådan legitimation - och kommer heller inte skaffa någon. När han blev anställd 1980 var reglerna annorlunda och nu ska han snart gå i pension.

Skolchefen i kommunen säger till Nyheterna att de kompromissat. Kommunen köper in kompetens från annat håll i utredningar som den så kallade skolpsykologen inte har behörighet för och han får viss handledning eftersom han inte är legitimerad.

Men titeln får mannen ha kvar trots att det är förbjudet och Socialstyrelsen, som utfärdar legitimationerna, menar att mannen omgående borde byta titel.

– Han strider mot patientsäkerhetslagen om han kallar sig för en titel som han inte har. Så han får inte kalla sig för skolpsykolog, säger Per Wahlstedt är utredare på behörighetsenheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".