Utbildningsnivån i äldrevården låg

I takt med att dom anställda i äldrevården har fått allt större ansvar så tycker många att utbildningsnivån har halkat efter.

Utbildningsnivån har inte hängt med när vårdbiträdena fått större ansvar, säger Monica Björn som är vikarierande enhetschef på Hammargården i Norrahammar.

På Hammargården bor personer som har både fysiska och psykiska ålderskrämpor. Det kan till exempel handla om förlamningar, amputerade ben och olika demessjukdomar. Personalen tycker sig ha märkt att dom som kommer in blir allt sjukare. Samtidigt har dom anställda fått fler uppgifter delegerade från sin arbetsledare.

På fackförbundet Kommunal i Tranås så har Birgitta Blom märkt att medlemmarna tycker att dom inte längre alltid har den kunskap som idag behövs i äldrevården

Nu finns ett förslag på riksnivå från tio olika myndigheter, om att höja yrkeskompetensen hos vårdpersonal för att göra arbete inom vård och omsorg attraktivare. Genom att göra det ekonomiskt möjligt för vårdpersonal att studera på halvtid och jobba på halvtid inom ramen av ett så kallat omsorgslyft ska kompetensen hos personalen höjas och på så sätt också statusen hos vårdyrkena, hoppas myndigheterna med Socialstyrelsen i spetsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".