Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bidragsberoendet ökar

"Det leder till ett utanförskap"

Publicerat fredag 11 februari 2011 kl 07.04
"Det är oroväckande"
(2:06 min)
Nils Zadik oroas av siffrorna som visar att fler blir långvarigt beroende av bidrag. Foto Alexandra Peterson, SR Jönköping

Fler och fler hamnar i ett långvarigt bidragsberoende i Jönköpings kommun. För trots att konjunkturen vänt är det allt fler som hamnar utanför arbetsmarknaden och fastnar i ett beroende av försörjningsstöd.

Det som förr kallades socialbidrag heter numera försörjningsstöd, och det är när Jönköpings kommuns biträdande socialdirektör Nils Zadik tittar på förra årets siffror som han ser en tydlig trend.

-Det är oroväckande, för man ser en relativt kraftig ökning av hushåll eller personer som är beroende av försörjningsstöd under en lång tid, säger han.

Nils Zadik sammanställer just nu 2010 för socialtjänsten i Jönköpings kommun. En tydlig trend är att försörjningsstöden ökat och hamnat på en betydligt högre nivå än tidigare. Och Jönköpings kommun betalar nu i snitt ut tolv miljoner kronor varje månad till personer som inte klarar av att försörja sig på något annat sätt.

Det som framförallt oroar Nils Zadik är att antalet personer som verkar ha fastnat i ett bidragsberoende har ökat, trots att konjunkturen vänt och arbetslösheten minskat.

-I första hand är det inte de som har ett långvarigt försörjningsstödberoende som står så nära arbetsmarknaden så att de kommer ut där och får arbete, säger han.

-Det leder till ett utanförskap för de människorna och försörjningsstödet är inte skapat för att vara en försörjningsform under så lång tid.

Trots att försörjningsstödet ska vara en absolut sista utväg så har alltså antalet hushåll i Jönköpings kommun som blivit långvarigt beroende av stödet ökat.

Antalet hushåll som fått bidraget i ett år eller mer har ökat med tio procent på bara ett år, från 780 år 2009 till 860 förra året. Ett problem som kommunen försöker ta tag i, säger Nils Zadik

-Bland annat har socialnämnden beslutat om ett åtgärdspaket för de här människorna, och tillsammans med Jobbtorg bland annat gör man rätt mycket för att förbereda för att komma ut på arbetsmarknaden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".