Foto: Jessica Gow/Scanpix
Länet

Vinterkräksjukan ökar - och det blir värre

Antalet nya fall av vinterkräksjuka i Jönköpings län ökar. Det visar statistik från Smittskyddsinstitutet, som menar att vi har månader av magsjuka i samhället framför oss.

Varje vecka rapporterar landstingen in antalet konstaterade fall av calicivirus. När det gäller förra veckan, vecka fem, så visar siffrorna på en ökning i flera regioner. Bland annat i Jönköpings län, där ökningen är tydlig.

Över 40 länsbor konstaterades bära på viruset under vecka fem. Det innebär att smittan i vårt landsting är tredje mest utbredd i landet, om man tar hänsyn till antalet invånare.

– Men det handlar inte om något utbrott den här gången utan det är spridda fall i länet, säger smittskyddsläkare Peter Iveroth.

Han menar att vården blivit duktig på att förhindra att smittan sprids vidare när man hittar den. Patienten isoleras och ett begränsat antal vårdanställda ta sedan hand om patienten.

Enligt Smittskyddsinstitutet är det inte bara calicivirus som orsakar kräkningar och diarré just. Det rapporteras även om ett ökande problem med rotavirusinfektioner, något som drabbar främst barn upp till två års ålder, men också gamla inom äldreomsorgen.

Smittskyddsinstitutet flaggar för några månader framöver då samhället kommer drabbas av magsjuka som beror på både calicivirus och rotavirus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".