Peter Persson. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Politik

Persson tryckte fel i riksdagen

Peter Persson: ”Jag var för hastig på knappen”
0:17 min

När det skulle röstas i riksdagens plenisal igår eftermiddag om reglerna för den svenska fjälljakten, så vann regeringen. Trots att det var upplagt för en seger för oppositionen. En anledning var att Peter Persson (S) från Jönköping tryckte fel.

Oppositionen vill begränsa möjligheten för utländska medborgare att jaga ripa i fjällen, men regeringen menar att en sådan inskränkning skulle strida mot EU-reglerna.

Inför omröstningen igår talade allt för att oppositionens förslag skulle gå igenom, eftersom Sverigedemokraterna ställde sig på den sidan och det skulle innebära majoritet gentemot regeringen. Men något gick fel.

Omröstningen slutade med 156 ja-röster och 157 nej-röster. Regeringen vann alltså omröstningen, trots att det borde varit omöjligt i det läge som rådde.

– Hur ska man beskriva känslan - ja, lite som att luften gick ur, säger Jägarförbundets Björn Sundberg, som höll på oppositionens förslag.

Han var inställd på ett ja, och att regelverket kring fjälljakt skulle börja ändras, men icke.

Anledningen till att det inte gick som alla trodde var att två ledamöter tryckte fel eller inte alls. Vänsterpartiets Vivianne Johansson var en av dem. Hon förklarar det med att hon inte fick ett tecken av den mannen som brukar hjälpa henne att hålla reda på hur hon ska rösta.

Den andre som missade var socialdemokraten Peter Persson från Jönköping.
– Min minnesbild är att jag tryckte på ja-knappen, men det registrerades inte, det var nog så att jag var för hastig på knappen och inte höll den kvar.

Det saknades också en Sverigedemokrat vid omröstningen, William Petzäll som tagit timeout. Och Kristdemokraterna gjorde också fel och lät en ledamot för mycket rösta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".