Fler köper sin äldrevård

Klasskillnaderna i framtidens äldreomsorg kan bli större än idag. När kommunerna drar in vissa tjänster har en marknad för privat hjälp öppnats för dom som har råd.

- Redan nu har fler börjat köpa sin egen hjälp, säger Gerdt Sundström som forskar om äldres situation på Hälsohögskolan i Jönköping.

Även Lisbeth Klein och Liselotte Landfors som jobbar på Kålgårdens äldreboende tror att dom i framtiden kommer att få betala för sin hjälp ur egen ficka.

Många oroar sig idag över att den kommunala servicen kommer att monteras ner. Vi lever dessutom allt längre och antalet platser på särskilda boenden kommer att minskas i många kommuner. Samtidigt som kommunerna har en mycket tuff ekonomi. Men Gerdt Sundström tycker inte att det finns anledning till för stor oro:

- Vi svenskar har en förmåga att lösa dom problem som dyker upp, och jag tror vi kommer att göra det i det här fallet också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista