1 av 2
Egyptiska kvinnor firar president Mubaraks avgång. Foto: Tara Todras-Whitehill/Scanpix
2 av 2
Carina Hägg befinner sig mitt i festen i Kairo. Arkivfoto: Jonas Ekströmer/SCANPIX
länsbor i Kairo berättar

"Det jublas på gatorna"

"Kanske en början till något nytt"
1:24 min

Uppdaterad 11:40
Efter beskedet att Egyptens president Hosni Mubarak avgår efter 30 år vid makten, visste jublet inga gränsen på Kairos gator i natt. En av dom länsbor som finns mitt i firandet är riksdagsledamoten Carina Hägg (S) från Värnamo och Christina Fahmi Nyström som kommer från Gnosjö.
- Det känns som vi vunnit en fotbollsmatch fast betydligt viktigare än så förstås, säger Christina på telefon från Kairo.

P 4 Jönköping får tag i Christina tidigt på lördagsmorgonen, den första morgonen utan den härskare som styrt landet med järnhand under tre decennier.

Efter jublet och festen på gatorna igår kväll präglas lördagen av lugn.

- Nu håller man nästan andan lite och man vet inte hur det ska bli i fortsättningen. Jag tror folk känner sig lite nervösa och vet inte vad nästa steg kommer att bli. Om det blir något som blir jättevackert och den friheten man känt de sista veckorna eller om det leder till något som är värre än det som var tidigare, säger Christina Fahmi Nyström.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Hägg från Värnamo kom till Egypten och Kairo igår bara timmar innan beskedet, det här för att stödja den demokratiska processen och träffa oppositionella.

Och även i dag fortsätter firandet berättar Carina Hägg från Kairo.

- Jag ser folk med flaggor som man viftar med och man är målade i ansiktet. Även militären tycks glada och pratar med folket, berättar Carina Hägg på lördagsmorgonen.

- Jag har varit med om en historisk händelse men nu står Egypten inför stora utmaningar, säger Carina Hägg.

- Det som hänt kommer att påverka hela arabvärlden, men nu måste det komma tillstånd fria och rättvisa val.

Maria Rymell
maria.rymell@sr.se

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".