1 av 2
Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
2 av 2
Jönköping

Krockskadad bro byggs inte om

Trots alla olyckor med lastbilar som kör in i gångbron mellan stationen och Juneporten i Jönköping har kommunen inga planer på att göra något åt bron. 

Så sent som i torsdags körde två långtradare in i bron. I det första fallet visste inte chauffören exakt hur hög hans bil var och chansade. I det andra fallet fungerade inte de varningsljus kommunen satt upp. De var ur funktion efter förmiddagens olycka.

Och trots att liknande olyckor upprepats mängder av gånger har kommunen inga planer på att bygga om, helt enkelt för att ingen riktigt vet vem som äger gångbron.
-Det var ju inte kommunen som byggde den, och därför är det inte självklart att kommunen äger den, säger Lisa Gassner, lantmätare på kommunen.

Det var SJ som byggde bron i början på 1980-talet. Men stationshuset ägs numera inte av SJ utan av bolaget Jernhusen.

Och Jernhusen och kommunen har under flera år diskuterat vem det är som äger bron. Och frågan är högaktuell, med tanke på alla kostnader i samband med att lastbilar kört in i gångbron. 
Och nu vill kommunen och Jernhusen en gång för alla gå till botten med ägarfrågan.
-Eftersom de inte är överens om vem som ska sköta bron, behöver de hjälp med att utreda vem ansvaret ligger på, säger Lisa Gassner.

De blinkande varningsljus kommunen satte upp för några år sedan hjälper alltså inte alltid. 

Men Anders Samuelsson som är centerpartistisk ordförande i stadsbyggnadsnämnden, den nämnd som oavsett vem som äger bron är ansvarig för att trafiken genom stan fungerar, tycker att kommunen gjort tillräckligt i den frågan.

-Vi har tagit ansvaret fullt ut för trafiksäkerhetssystemet, vi har ett fungerande varningssystem, säger Anders Samuelsson.
-Sedan finns det ett personligt ansvar i trafiken, och lastbilschaufförerna måste själva vara uppmärksamma på varningarna som finns för brons höjd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".