1 av 7
Elias Turesson undersöker spår i snön. Foto: Jessica Sonelius
2 av 7
Avtrycket från lodjurets tass påminner om en människohands i konturerna.
3 av 7
Dags att parkera jeepen - kollegorna har satt upp en markering på skogsvägen här.
4 av 7
Här har ett lodjur rört sig någon gång efter i fredags.
5 av 7
Här har lodjuret suttit och tagit igen sig en stund och kanske blickat ut över sjön Hindsen, tror Elias Turesson.
6 av 7
Under sökandet efter lodjursspår dyker det upp spår efter andra djur också; hare, räv, ekorre och som här - rådjur.
7 av 7
Herbert Andersson och Tomas Berntsson från Värnamo Jaktvårdskrets samtalar med Elias Turesson om spår de hittat längs skogsvägarna.
Jönköpings län

Hundratals letar lodjursspår

Elias Turesson: ”Idag så kör vi..”
1:42 min

Det har varit på gång flera gånger tidigare, men nu har den första inventeringen av lodjur i länet dock blivit av.

Idag är hundratals personer ute på skogsvägar och i marker i Jönköpings län. Syftet är att hitta spår efter de lodjur som rör sig i området. För att hitta spår så krävs det bra väderförhållanden. Och bra väderförhållanden innebär att det ska ha snöat ett par dagar tidigare och sedan varit uppehåll någon dag för att på tredje eller fjärde dagen leta spår.

– Tidigare i vinter har vi haft problem med för mycket snö, men idag är det nästan optimalt, säger Elias Turesson som är jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Syd.

Ett av spåren som hittats idag finns vid sjön Hindsen utanför Bor i Värnamo kommun. Där syns hur ett lodjur tagit sig över en skogsväg, upp genom en Bokbacke och sedan satt sig att vila på en höjd, innan det fortsatt ut på isen över sjön.

När man hittar ett spår så följer man det minst en kilometer.
– Det är för att se om det är ett ensamt eller om det kan vara flera djur som rört sig tillsammans och det som är mest intressant är om det är ungar med också.

Alla uppgifter om hittade spår den här dagen rapporteras in i något som heter Rovdjursforum. Det är ett nationellt system som är till hjälp för främst länsstyrelserna i deras arbete med att genomföra rovdjurspolitiken.

Men varför är det viktigt att veta hur många vuxna lodjur och lodjursungar det finns i länet?
– Med den nya rovdjurs- och viltpolitiken är det så att man inom länet får besluta om skyddsjakt, om det finns en föryngring, säger Elias Turesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".