1 av 3
Peter och Jolanda Kroon är två holländska mässbesökare som planerar att flytta till Sverige. Foto: Annelie Lanner/SR
2 av 3
Lars Stridh från Nässjö kommun säger att många holländare redan bestämt sig för att flytta. Foto: Annelie Lanner/SR
3 av 3
Mardy van der Meer och Jaap Koonigen bläddrar i informationspärmarna som ska locka holländare till Sverige. Foto: Annelie Lanner/SR

Fler holländare flyttar hit

"Många har redan bestämt sig"
1:53 min

Tack vare intensiv marknadsföring av Jönköpings län på emigrantmässan i Nederländerna så har antalet holländare som flyttar till länet dubblerats.

Jönköping är en av de regioner som satsat på att locka inflyttare från Nederländerna att flytta till Sverige. I helgen har länet marknadsfört sig på en stor mässa i Utrecht i Nederländerna. Jönköpings län har kommit fram till att inflyttningen från Nederländerna har fördubblats i och med montern på mässan.

- Sverige gör starkt intryck på oss. Vi gillar vildmarken, naturen och tystnaden. I sommar kommer vi att tillbringa tre veckor i Sverige, säger Peter Kroon, som tillsammans med sin fru Jolanda planerar att flytta till Sverige framöver.

Ökande intresse
Varje år flyttar ungefär 110 000 personer från Nederländerna, och siffran och intresset ökar. Det här försöker svenska kommuner och regioner dra nytta av. I helgen fanns mer än en tredjedel av Sveriges kommuner representerade på en stor emigrationsmässa i Utrecht i Nederländerna. En av dem som gick runt bland montrarna var Marian Noorderwerf som planerar en flytt till Sverige.

- Jag vill absolut flytta. Jag tycker att Nederländerna bara blir trängre och det finns så lite utrymme. Det har blivit så mycket trängre de senaste tio åren. Ibland känns det svårt att bara korsa en gata. Jag har besökt Sverige flera gånger och jag tycker att till och med Stockholm känns väldigt lugnt och tyst, säger Marian Noorderwerf.

Trängsel och köer
Trängseln och bilköerna är något som får så många från Nederländerna att vilja flytta. Arrangörernas preliminära siffror visade att 11 000 personer besökte helgens mässa. En av de saker som lockar för många är den svenska naturen säger Mireilla van der Linde, som funderar på att flytta till Sverige med sin sambo Fred Marree.

- Det finns inte mycket natur i Nederländerna, så vi vill flytta till ett land där vi kan ägna oss mer skidåkning och vandring säger Mireilla van der Linde.

Önskar mer utrymme
Nederländerna har drygt 16 miljoner invånare och högst befolkningstäthet i Europa. Landet är mindre än Jämtlands län till ytan, men har nästan dubbelt så många invånare som Sverige som helhet. I Nederländerna bor runt 400 personer/kvadratkilometer. Den siffran är ungefär 300 för de mest tätbefolkade områdena i Sverige, som Stockholm. Siffran för Sverige som helhet är 23 invånare per kvadratkilometer, och ungefär 30 personer per kvadratkilometer i Jönköpings län. Och många besökare på mässan säger att de önskar sig mer utrymme, som till exempel Jan Wuyts.

- Holland är helt enkelt fullt, säger Jan Wuyts.

Tydlig trend
Antalet besökare på emigrationsmässan i Nederländerna har ökat kraftigt under de 15 år den har funnits. Och de senaste åren har ökningen varit ännu tydligare, säger mässarrangören Tom Bey.

- Emigration är hett igen i Nederländerna, säger Tom Bey som är mässgeneral.

Nederländsk statistik visar att över 110 000 nederländare lämnar landet varje år. Forskarna beräknar att nu flyttar i snitt över 320 personer per dag från Nederländerna. Och det är det här intresset som svenska kommuner och regioner vill ta fasta på.

Lockar med röda stugor
Mer än en tredjedel av landets kommuner fanns representerade på mässan på något sätt. I den skandinaviska delen av mässan fanns både röda stugor, granar, dalahästar fågelkvitter och bilder på skogar och vilda djur. Mäklare fanns också på plats tillsammans med representanter för arbetsförmedlingen.

- Många av de som kommer vet redan vilken stad de ska flytta till och vill ha en kontaktperson för hjälp med det praktiska, medan andra är på väg till Sverige som turister, så det handlar både att sälja Jönköping som inflyttningsort och som turistmål säger Lars Stridh som till vardags arbetar på Nässjö kommun.

Flytten tar tid
Jönköpings län har kommit fram till att inflyttningen från Nederländerna har fördubblats till ungefär 50 personer per år i och montern på mässan. Nu är det läkare, tandläkare, ingenjörer och egna företagare som man försöker uppvakta.

Utställarna menar att det satsningen kostar betalas igen med fler skattekronor. Och många av de svenska representanterna på mässan betonar att arbetet med att locka inflyttare är långsiktigt. Och många av besökarna säger att beslutet att flytta till ett annat land måste få ta tid. Mardy van der Meer och hennes man Jaap Konigen har varit på den här mässan flera år i rad, och de har besökt flera olika platser i Sverige de senaste åren. Nu har de börjat lära sig svenska och tror att de har besökt mässan för sista gången.

- Det är inte enkelt att göra sin flytt, men vi tror att vi flyttar till sommaren eller så blir det nästa vår, säger Mardy van der Meer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".