1 av 3
Sittandes i den här bilen hittades den misstänkte mördaren. Foto: Polisen
2 av 3
Robert Loeffel, Kronobergspolisen och Yvonne Rudinsson, vice chefsåklagare. Foto: Ines MIcanovic/Sveriges Radio
3 av 3
Vetlanda

Åtal efter modellmordet

Åklagaren: ”Tänkte ta sitt liv”
1:38 min

Den 36-årige mannen låtsades vara fotograf när han kontaktade den 17-åriga flickan från Blekinge.  Deras träff slutade med att flickan dödades genom strypning och hon hittades i ett skogsområde söder om Vetlanda i augusti förra året.

Idag åtaldes den nu 37-årige mannen, misstänkt för mordet på flickan. Han kommer även att få svara för brott mot griftefriden eftersom han flyttat kroppen från lägenheten till skogen utanför Vetlanda.

Han åtalas även för våldtäkt mot barn, ett fall som inträffade på en campingplats i Västra Götland 2007.

Vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson säger att det finns material i mannens och flickans datorer och mobiler som styrker att de båda haft en kortare kärleksrelation, som inleddes vid midsommartid 2010.

Innehållet i mannens dator ger också belägg för att han haft kontakt med ett stort antal kvinnor och att han i flera fall gett sig ut för att företräda ett modeföretag och velat ta bilder.

Misstanken om våldtäkt mot barn i Svenljunga 2007 gäller en flicka som var minderårig när mannen uppges ha haft samlag med henne. Uppgifterna kom fram genom publiciteten efter mordet på 17-åringen.

Mannen har genomgått en så kallad paragraf 7-undersökning, "liten sinnesundersökning". Den gav inte anledning att misstänka att han lider av någon allvarlig psykisk störning.

Fakta: Dramat den19 aug 2010

18.35: En man ringer polisen och berättar att hans sambo pratar i telefon med en släkting som säger sig ha dödat en tjej.
18.35: Kronobergspolisen får också samtal från en kvinna i Blekinge som är orolig för sin 17-åriga dotter, som skulle vara tillsammans med en man som sagt sig företräda ett modeföretag.
19.38: Polisen griper 37-åringen som sitter i sin bil i skogen söder om Vetlanda.
23.25: En hundpatrull finner flickan död i skogen. Utredningen visar att hon ströps mellan klockan 14.30 och 16 i mannens lägenhet. Vittnen har sett hans bil utanför en källardörr på huset. Ett vittne såg en kvinna halvligga i baksätet.

Källa: Kronobergspolisen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".