1 av 2
En sådan här dvärgbandmask har för första gången hittats i Sverige. Foto: Karin Troell, SVA.
2 av 2
Michael Diemer, Jordbruksverket. Foto Elza Zandi/Sveriges Radio.
Dvärgbandmask i Sverige

Livsfarlig parasit i skogen

"Återstår att se hur spridd parasiten är"
1:38 min

Parasiten dvärgbandmasken har för första gången hittats i Sverige. Människor som har fått i sig masken kan dö av smittan.

En anledning till att masken hittat till Sverige kan vara att man inte följt de införselregler som gäller för sällskapsdjur som till exempel hundar.

– Det är väldigt olyckligt. Det har satsats stora resurser för att förebygga den här situationen. Nu återstår att se hur spridd den här parasiten är. Den här händelsen understryker vikten av att iaktta de införselregler vi har, det vill säga att avmaska hundar och katter åtminstone tio dagar innan man för in dem i Sverige säger Michael Diemer på Jordbruksverket i Jönköping.

Det första dokumenterade fallet av dvärgbandmask har nu funnits i Sverige, i Uddevallaområdet.

När du är ute i skogen för att plocka bär eller svamp är det viktigt att skölja dem ordentligt innan du äter dem.

Maskens ägg kan nämligen finnas på de bär och svampar som finns i skogen och när vi sedan äter exempelvis skogsbär kan vi få i oss parasiten.

Äggen kan även fastna i pälsen på hundar, vilket kan resultera i att vi får dem på fingrarna om vi klappar djuret.

Blir man smittad är det en väldigt allvarlig och svår sjukdom och kan i värsta fall leda till döden.

Men enligt Michael Diemer, som är chef för enheten för sällskapsdjur på Jordbruksverket i Jönköping, kommer det att dröja innan smittan kommer hit.

– Smittan rör sig med ganska låg hastighet över landet. Då pratar vi om en hastighet på någon kilometer per år i genomsnitt.

Fakta: Dvärgbandmask

Echinococcus multilocularis är en bandmask, också kallad rävens dvärgbandmask, som kan smitta till hund och katt. Denna parasit  förekommer lokalt i olika delar av Västeuropa även om den är vanligast i och kring Alperna där upp till hälften av rävarna är infekterade.
Den vuxna bandmasken lever i rävens (hundens/kattens) tarm och avger ägg som utsöndras i djurets avföring.
Det riktigt farliga med Echinococcus multilocularis är att människor också kan smittas. Detta sker genom att man får i sig maskägg via bär, svamp eller grönsaker som blivit nedsmutsade av smittad rävträck. Maskägg kan också finnas i pälsen på en smittad hund.
Parasiten  utvecklas som en svulst i levern hos människa och kan också sprida sig i kroppen till andra organ med därtill hörande allvarliga symtom.
(Källa: SVA)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".