1 av 2
Matilda och Gudrun snurrar för fullt, men Försvaret vill inte ha fler. Arkivbild, foto Karin Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 2
Försvarets stoppområde för vindkraft utanför Hagshult. Klicka för större bild.
Värnamo

Kämpar för nya vindkraftverk

Om vindkraften "Inte logiskt att säga nej"
1:50 min

Försvaret säger nu nej till att bygga ytterligare två vindkraftverk utanför Värnamo där det sedan tidigare finns två stycken.
– Vi är besvikna, säger projektledaren.

De 150 m höga vindkraftverken Gudrun och Matilda syns på långt håll.

De skulle fått sällskap av ytterligare två vindkraftverk men Försvaret har sagt nej.

– Vi tycker inte det är logiskt att man säger nej när vi redan har de här två på plats. Vi har ju sett att de två som redan finns producerar mycket bra, bland de bästa produktionsresultaten i hela landet faktiskt för motsvarande verk. Det finns fler bra platser på fastigheten säger projektledare Hans Svensson.

På långt håll syns de två vindkraftverken Gudrun och Matilda som är hela 150 m höga och som redan idag finns på Jonsboberget utanför Värnamo - med Försvarets tillstånd.

De ger el till cirka 1 000 normala villor med värmepump. De kostade 62 miljoner kronor att bygga och ägs av en andelsförening. De har gett mer vindkraft än någon räknade med.

Försvaret säger nu nej till ytterlgiare två vindkraft för att de anser att de hindrar inflygningen till Hagshults militära flygplats och under 2010 gick Försvaret ut med beskedet att de inte vill ha vindkraftverk som hindrar militär flygtrafik.

När Gudrun och Matilda byggdes fanns det redan då med i planerna att bygga två till, så det finns exempelvis väg och elkablar framdragna, men utöver de redan gjorda investeringskostnaderna för de två nya har Vallerstad vind satsat ytterligare 200 000 kronor i bullermätningar, arkeologisk utgrävning och annan förprojektering. De är tänkta att ge ännu mer el än de två redan byggda och ge el till 1 500 villor.

– Nu har vi skrivit till Försvaret för att få till ett möte så att vi konkret kan diskutera just det här projektet säger Hans Svensson.

Hans Svensson fick det stöd han ville ha från Miljöpartistiska riksdagsmännen Kew Nordqvist från Tranås och Peter Rådberg som sitter i försvarsutskottet och krigsdelegationen.

– De två nya som de ska bygga ligger ju längre ifrån den linje som planen ska åka in på så de kommer ju störa ännu mindre än de två som finns redan idag. Av den anledningen vore förstås det logiska att Försvarsmakten säger ja till de här säger Peter Rådberg som idag besökte platsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".