Håkan Gustafsson, Arbetsförmedlingen Jönköping. Foto Alexandra Peterson/Sveriges Radio.
Arbetsmarknaden

"Inte den kompetens som efterfrågas"

”Arbetsuppgifter har försvunnit”
2:04 min

Trots Arbetsförmedlingens stora satsning på att få ut långtidsarbetslösa i arbete så är det allt fler som mer eller mindre hamnat helt utanför arbetsmarknaden.

Gruppen som har allra svårast att få jobb har fördubblats i Jönköpings län under senaste året.

Idag kom arbetsförmedlingens egen rapport om jobb- och utvecklingsgarantin som ska få ut långtidsarbetslösa i jobb.

Den visade bland annat att ju längre tid den arbetslöse varit med i satsningen desto större risk att bli kvar där. 70 procent av deltagarna lämnar garantin innan de hamnar i den så kallade fas 3, där man hamnar efter 450 dagar i programmet och har då varit arbetslös i flera år.

I Jönköpings län har den gruppen fördubblats från 272 personer för ett år sedan till 540 förra veckan.

Enligt Arbetsförmedlingen är det framför allt personer med funktionsnedsättning, med många perioder av arbetslöshet genom åren och personer över 50 år.

Håkan Gustafsson, chef på Arbetsförmedlingen i Jönköping, tror att klyftan mellan dé som har jobb och de som har det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden håller på att öka.

Arbetsförmedlingens förklaring till att antalet deltagare i fas 3 ökar är att de personer som står närmast arbetsmarkanden kommer ut snabbast - de som redan tidigare stod längst ifrån arbetsmarknaden är också de som når fas tre och därför ökar den gruppen hela tiden.

Jobb- och utvecklingsgarantin är indelad i tre faser

Fas 1 innehåller följande aktiviteter: kartläggning, jobbsökaraktiviteter med coachning och förberedande insatser. 150 dagar.

Fas 2 innehåller följande aktiviteter: arbetspraktik, arbetsträning och förstärkt arbetsträning upp till 450 dagar.

Fas 3 innehåller följande aktivitet: sysselsättning hos anordnare två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".