Vaggeryd

"De bryr sig inte om landsbygden"

2:34 min

Tofterydsborna är på krigsstigen mot försvaret, i alla fall i fråga om den efterlängtade cykelvägen som ska byggas från Skillingaryd till Tofteryd.  Igår kväll samlades ett 30-tal engagerade till ett möte och varken kommunen eller aktionsgruppen Skillingaryds skjutfält tänker ge sig.

Cykelvägen som är tänkt att gå från Skillingaryd, genom skjutfältet och till Linnesjön och badplatsen där är minst sagt efterlängtad. I sju år har man pratat om att bygga den från kommunens sida.

Det såg länge ut som Försvaret skulle kunna acceptera bygget men sade ett tydligt nej i början av året och Försvaret hotar nu snarare att stänga vägen för trafik när de har övningar, något som skulle vara förödande för näringslivet menar Mattias Lindkvist som bor i trakten.

Skjutfältet i Skillingaryd har nu blivit en fråga som engagerar många. Bland de många äldre, som i många år engagerat sig i frågorna kring skjutfältet ,var det också flera yngre inflyttade på mötet och det är en fråga som enar bygden på ett särskilt sätt säger Jonny.

- Det har blivit en bygd som håller ihop på grund av det här.

På mötet var många som varit med och stridit om många frågor kring skjutfältet genom åren, men också flera yngre som insett att försvarets närvaro sätter käppar i hjulen för bygden.

Och de enades om att lägga i ännu en växel genom att uppvakta myndigheter och inte minst försvarshögkvarteret. Samtidigt som kommunpolitikerna å sin sida ska sätta sig vid förhandlingsbordet. Socialdemokraten Berry Lilja är kommunalråd i Vaggeryd tänker inte ge efter en tum.

- Först ska vi sätta oss ner med Försvarshögkvarteret sedan får vi se vilka steg vi tar om det är så att vi inte kommer framåt i frågan.

Rebecka Montelius

rebecka.montelius@sr.se
036-215 66 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista