Värnamo

Kvinna död i Creutzfeldt-Jakobs sjukdom

3:50 min

Sjukvården utreder nu om en kvinna i Värnamo har dött i den så kallade Galna ko-sjukan. Kvinnan i 50-årsåldern blev sjuk i höstas den mycket ovanliga sjukdomen vars egentliga namn är Creutzfeldt-Jakobs sjukdom.

Det var för några veckor sedan som en kvinna i 50-årsåldern avled på Värnamo Sjukhus efter att ha varit sjuk i ett halvår. Mot slutet började läkarna misstänka den mycket ovanliga Creutzfeldt-Jakobs sjukdom som är mycket svår att diagnostisera - det kan handla om olika psykiatriska bekymmer som blir allt svårare och det blir svårt med rörelser.

Sjukdomen är mycket ovanlig - i Jönköpings län ser vi ett fall vart tredje eller fjärde år tror smittskyddsläkare Peter Iveroth.

Det finns två varianter av sjukdomen - den nyare varianten är den som ofta kallas för galna kosjukan - den kan smitta genom kött från BSE-sjuka kor och den varianten har aldrig förekommit i Sveige.

Den gamla varianten av Creutzfeldt-Jakobs sjukdom är inte smittsam och det var med största sannolikhet den som kvinnan i Värnamo avled av säger smittskyddsläkare Peter Iveroth.

Efter obduktion tar det sex månader innan obduktionsproven har gett helt säkra svar.

FAKTA: Creutzfeldt-Jakobs sjukdom

Creutzfeldt-Jakobs sjukdom ingår i en sjukdomsgrupp som förkortas TSE. Vid TSE sker en inlagring av ett sjukligt förändrat äggviteämne, prion, i hjärnan. Sjukdomen ger en rad olika symtom med snabbt utvecklad demens. Det finns inga kända behandlingar för att bota Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, som är dödlig. Det finns två varianter av sjukdomen, den ”gamla” och den ”nya”.

Gamla varianten

Inom den gamla varianten finns den så kallade Sporadisk Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, som drabbar drygt en person per en miljon invånare per år. Orsaken är okänd, drabbar oftast personer över 50 år och nästan alla avlider inom ett år efter att symtomen debuterat. Sporadisk Creutzfeldt-Jakobs sjukdom smittar inte mellan människor.

Symptomen är snabb demens, försämrat minne, förvirring, talsvårigheter, synrubbningar, muskelryckningar, svårigheter att gå och förlamning.

Åren 2005–2009 konstaterades 60 säkra fall i Sverige.
Det finns även en form som kan överföras vid vissa kirurgiska ingrepp, men inga sådana fall har konstaterats i Sverige sedan 1985.

Nya varianten

Den nya varianten som upptäcktes i Storbritannien i mitten av 1990-talet kopplades snabbt till sjukdomen BSE hos kor. Man anser att de människor som insjuknat har smittats av prioner, sjukligt förändrade äggviteämnen, från sjuka kor. Kopplingen har lett till att alla TSE-fall övervakas intensivt i hela Europa.
Inga fall har inträffat i Sverige.

Den nya varianten drabbar oftast personer under 40 år, har längre sjukdomstid och mer framträdande psykiatriska symtom.

Fakta hämtad från Vårdguiden och Smittskyddsinstitutet.

Sveriges Radio Jönköping

news.jkpg@sr.se
036-215 66 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista