S-krisen

Nils vill att S går ensam

2:53 min

Socialdemokraterna är ett parti i kris. Idag presenterades rapporten från partiets kriskommission om hur man ska vinna tillbaka förtroendet bland väljarna.
– Jag vill att Socialdemokraterna ska vara ensamma, säger socialdemokraten Nils Johansson.

Enligt rapporten måste partiet börja fokusera på full sysselsättning och välfärd igen. Men för att klara det kan det bli aktuellt att höja skatten, enligt kriskommissionen.

P4 Jönköping besökte Torpa Seniorboende i Jönköping och träffade några av Socialdemokraternas väljare som jobbar i köket.

– De har inte haft någon start ledare. Mona Sahlin var ganska blek säger Anna Gunnarsson som jobbar i köket på äldreboendet. Hon tycker Moderaterna har skött sig bra men hon har ändå valt att bli S trogen.

Ett av förslagen som presenterades idag är att det kan krävas skattehöjningar. Något som Kajsa Johansson på Torpa äldreboende skulle ha svårt att klara av just nu.

– Just nu har jag nog inte råd med det. Men det skulle jag kunna tänka med att kunna lägga några kronor på varje månad om det ger ett bättre samhälle med en bättre vård.

Muharma Ceric, som också arbetar här i köket, tycker att partiet måste bli bättre på att lyssna. Trots att hon är Socialdemokrat berömmer hon Moderaterna i allmänhet och Fredrik Reinfeldt i synnerhet.

– Han har karisma och är en stark person som drar folk till sig. Han pratar tydligt och det är mer utbrett att de satsar på alla grupper.

Krisen inom Socialdemokraterna engagerar inte bara kökspersonalen - strax dyker den första lunchgästen upp.

– Jag har röstat på Sossarna hela mitt liv säger Nils Johansson som bor på äldreboendet.

Nils Johansson tycker att Socialdemokraterna gjort fel när de samarbetat med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Jag vill att Socialdemokraterna ska vara ensamma. De ska gå fram på egen hand.

David Svanberg

david.svanberg@sr.se
036-215 66 23

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista