1 av 2
Per Edén, Smålandsidrotten. Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio
2 av 2
Magnus Lindberg, Ekhagens IF. Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio
Länet

Elräkning blir kalldusch för idrottsklubbar

"Ville hellre haft pengarna till något annat"
1:43 min

Vinterns rekordhöga elpriser innebär stora bekymmer för många idrottsföreningar. Pengar som skulle gått till barn- och ungdomsidrott får nu läggas på elräkningar istället.

- Det är ju inte roligt för man ville ju hellre haft pengarna till något annat. Det är ju ungdomarna som ska ha pengarna. Nu får man ju använda en rätt stor del av budgeten till el, säger Magnus Lindberg som är ordförande i Ekhagens IF i Jönköping, en klubb som i år lägger uppemot 20 procent mer än vanligt på el.

Ekhagens IF lägger just nu en tiondel av sina intäkter på el. Alltså var tionde krona som klubben drar in går till elräkningen. Det är cirka 15-20 procent mer än en normal vinter.

Detta är klubben inte ensam om. Många av länets idrottsföreningar delar deras sits.

- Vi märker av det varje dag när vi pratar med föreningar. Vi hör att det är en stor kostnad för tillfället, säger Per Edén, utvecklingskonsult på Smålandsidrotten, som har mycket kontakt med idrottsföreningar som just nu kämpar med sina elräkningar.

För många av föreningarna får elkostnaden konsekvenser. Oftast i form av omprioriteringar. Detta är något som Magnus Lindberg på Ekhagens IF känner igen.

- Vi får dra ner på det som vi ska ha pengarna till - träningstider, inomhushallar och konstgräs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".