1 av 2
Arkivbild, foto Karin Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 2
Thomas Strand (S). Foto Henrik Montgomery/Scanpix.
Skillingaryd

Skjutfältet kan bli internationellt

"Flygfältet är modernt"
1:32 min

Skjutfältet i Skillingaryd kan komma att bli ett internationellt skjutfält och det är därför som militären nu stoppar alla byggen nära fältet, senast en cykelväg. Det tror Thomas Strand, socialdemokratisk riksdagsledamot från Vaggeryd.

Han menar att det är kombinationen stort skjutfält och modern flygplats som gör Skillingaryd intressant för internationella militära övningar.

- Vi är ju en del av EU. Jag kan tänka mig att det är intressant med ett skjutfält med ett modernt flygfält, säger han.

En förklaring till att Försvaret håller så hårt i skjutfältet kan vara att det finns tankar på att göra det till en internationellt övningsfält där man kan flyga och landa vid det moderna flygfältet i södra delen av skjutfältet och sedan öva.

Konflikten mellan Vaggeryds kommun och Försvaret har trappats upp efter att Försvaret nyligen sagt nej till bygget av en cykelväg till en populär badplats i kommunen. Nu ska Länsstyrelsen försöka medla mellan kommunen och militären.

Nu kan det finnas en förklaring till att Försvaret har blivit hårdare när det gäller skjutfältet och omgivningarna där. Det tror Thomas Strand (S) som är ersättare i försvarsutskottet.

- Jag har inte svart på vitt, men när man lyssnar förstår man att Ya är ett väldigt modernt flygfält. Jag tror att det är kombinationen skjutfält och flygfält som är intressant för militären i ett europeiskt perspektiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".