Företaget ska ha redovisat för lite. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Jönköping

Misstänkt miljonfiffel

Skatteverket: ”Vi har sett att allt inte är redovisat”
1:57 min

En restaurang i Jönköping har enligt skatteverket dragit in mer än tre miljoner i svarta pengar. Restaurangen själv hävdar att det handlar om ett fåtal misstag men skatteverket som gjort en omfattande granskning av verksamheten menar att det är medvetet fusk.

- Vi har sett att allt inte är redovisat, säger Anette Kvarford som är regionssamordnare på Skatteverket.

Det var efter ett anonymt tips till skatteverket som de bestämde sig för att starta en utredning av familjeföretaget.

Under sommaren i fjol besökte de restaurangen och räknade kunder och stämde av med kassarapporterna - efter det inleddes en skatterevision där man granskade företaget.

Skatteverkets menar att företaget har tagit betalt för luncher och mat i restaurangen svart. Bland annat genom att inte registrera alla kortbetalningar i kassan.

Företagsledningen som inte vill ställa upp på en bandad intervju säger till nyheterna att skatteverket inte har mycket att gå på, man menar att det rör sig om enstaka misstag.

Krögarna menar att de jobbat många år i branschen utan att få några anmärkningar tidigare och tror att skatteverket nu försöker statuera avskräckande exempel för andra krögare.

Skatteverket har förutom att upptaxerat företaget, lämnat över underlaget till en åklagare som ska titta på om det här är brottsligt. Enligt Anette Kvarford på skatteverket menar att summan de kommit fram till snarare är i underkant.

- Vi gör en försiktig beräkning. Vi tar alltid en säkerhetsmarginal.

Restaurangägaren säger att ni har fel, hur kan man ha så olika uppfattningar?

- Det kan jag inte svara på. Tycker han det får han överklaga det till förvaltningsrätten så får de göra en bedömning, säger Anette Kvarford som är regionssamordnare på Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".