Högerextremist kan stängas av från uppdrag i Mullsjö

Tommy Rydén, högerextremisten som nyligen blev invald som föräldrarepresentant i områdesstyrelsen för Trollehöjds rektorsområde, har ett förflutet i en rad rasistiska organisationer, till exempel Nordiska Rikspartiet och Bevara Sverige Svenskt.

Han startade också den rasbiologiskt inriktade Kreativistens Kyrka i Sverige. Sin mest framträdande roll hade han dock 1996 då han var ledare för det öppet rasistiska Hembygdspartiet. I början av 1990-talet dömdes han till fängelse i tre månader för hets mot folkgrupp.

Numera beskrivs han som en ”passiv enmansarmé”, och han han rensat bort det mest rasistiska materialet från sin hemsida.

Birger Svensson, ordförande i barn- och utbildningsutskottet i Mullsjö, har reagerat på utnämningen och på torsdagen tog han upp frågan i utskottet.

Områdesstyrelsen fungerar bara som en remissinstans och har inget inflytande över den pedagogiska verksamheten, men om det skulle bli så att Tommy Rydén använder styrelsen för att uttrycka ochå sprida extrema åsikter kommer han att stängas av från sitt uppdrag, säger Birger Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista