Jönköpings flygplats

Sparkad personal blir fall för AD

Fem anställda som förlorade sina jobb på Jönköping Airport när kommunen tog över flygplatsen blir nu ett fall för Arbetsdomstolen. AD ska utreda om de fem anställda, som alla är över 50 år, blivit utsatta för åldersdiskriminering.

Jönköpings kommun tog över flygplatsen förra året. De fem anställda, som alla var mellan 50 och 63 år, hade då arbetat på flygplatsen i minst 30 år.

När flygplatsen bytte ägare flyttades deras arbetsuppgifter över till kommunen. De hade kvar sina anställningar hos sin gamla arbetsgivare och var tvungna att söka om sina jobb för att kunna arbeta kvar vid flygplatsen. Men deras kompetens dög inte. Alla ersattes av yngre sökande.

Fackförbundet Unionen menar att det här handlar om åldersdiskriminering och har nu tagit ärendet till AD. I sin stämningsansökan skrev man att det  inte råder någon tvekan om att de fem borde varit de mest kvalificerade sökanden när de nya tjänsterna skulle tillsättas.

Målet kommer upp i AD den 27 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista