Barndiabetes ökar kraftigt

Alltfler barn drabbas av diabetes visar en studie.

Johnny Ludvigsson är professor i barmedicin vid Linköpings Universitetssjukhus, och projektledare för ABIS studien, och han är oroad över utvecklingen.

- Det här är en katastrof, för det här är en så pass allvarlig sjukdom där vi fortfarande inte kan bota några, säger han till Nyheterna.

För fem år sedan inleddes ABIS studien där 17 000 barn födda i Småland, Östergötland, Blekinge och Öland ingår.

Föräldrarna har med jämna mellanrum fått skicka in hårstrån, blodprov och noggrannt ifyllda dagböcker till Universitetssjukhuset i Linköping.

Genom att samla in det här stora materialet har forskarna kunnat leta efter orsakerna inte bara till barndiabetes, utan också till sjukdomar som astma, alleriger, barnreumatism, cancer, och glutenintolernas.

När det gäller barndiabetes, som drabbar 700 barn varje år, har man redan kunnat dra flera slutsatser. Jonny Ludvigsson tror att ABIS-studien kommer att kunna visa stillasittande, stress och fetma orskaer diabetes hos barn - allstå samma saker som orsaker diabetes typ 2 hos vuxna.

Man har också sett att infektioner hos gravid och spädbarn kan leda till diabetes senare i livet.

Tanken var att ABIS skulle ha avslutats med barnens femårskontroll i år. Men nu finns det planer på att förlänga projektet och följa barnen upp till 14 års ålder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista