Viktigt inför Bilsemestern

För att semestra med bil i Europa krävs olika försäkringar och bevis på att man har dessa.

Om man blir akut sjuk eller råkar ut för någon skada under semester i annat EU-land, måste man ha det europeiska sjukförsäkringskortet med sig för att få kostnaderna täckta. Det går att beställa hos Försäkringskassan.

När det gäller bilen så har vissa länder kravet kvar på det gröna kortet. Det visat att bilen är försäkrad på rätt sätt mot personskada och materiella skador.
Men det är bara vissa länder som kräver det. T.ex. vid resor till Polen och bila måste man ha med sig ett grönt kort. Meningen är att det gröna kortet skall försvinna, men än så länge har de nya medlemsländerna kravet kvar innan dom riktigt inlemmats i EU:s alla regler.

Dessutom så är det bra att ha med sig ett papper på hemförsäkring eller olycksfallsförsäkring som talar om att, om det skulle bli tal om hemtransport på något sätt, kostnaderna är täckta av någon försäkring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".