Foto: Amy Sancetta/Scanpix
vetenskap

Månen gör oss inte galna

Rasmus Åkerblom: ”Vi blir inte tokigare”
1:40 min

Just nu är det fullmåne och många sig påverkade. Personal på SOS Alarm upplever att fler än vanligt hör av sig. Men det är svårt att bevisa att det ligger något i begreppet "mångalen".

– Vissa forskare har väl hittat något att kanske, kanske, som att det kan komma in flera patienter till akuten en fullmånenatt, men när man går igenom allt så ser man tydligt att det finns det ingen sån effekt - vi blir inte så mycket tokigare, säger vetenskapsjournalisten Rasmus Åkerblom.

Det finns alltså ingen riktig koppling mellan fullmåne och att människor blir extra tokiga. Men det är fortfarande väldigt många som tror att månens dragningskraft har en stor påverkan på oss människor.

De menar att om månen kan påverka haven så att det blir ebb och flod så måste ju den kraften också kunna påverka männsikro också.

Anders Klarström som jobbar på SOS alarm säger att många operatörer upplever att det ringer in fler människor när det är fullmåne än under en vanlig natt.
– Men det finns ingen framtagen statistik som bevisar att det är så.

Man har alltid, alltså ända sedan de gamla grekerna, trott på att folk blir mer galna när det är fullmåne, säger vetenskapsjournalisten Rasmus Åkerblom.

Han säger också att människan gärna vill tro att vi påverkas av fullmånen.
– Det är roligt att tro på det, och det är lätt, man blir ju känslomässigt berörd när man ser månen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".