1 av 2
Jama Dubad från Jönköping tittar på några av de räkningar han fått för saker som någon annan handlat i hans namn. Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio
2 av 2
Jama Dubad är orolig att det ska dyka upp fler räkningar. Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio
Jönköping

De stal hans identitet

"Nu har jag spärrat mina personnummer”"
2:25 min

Det blir allt vanligare med personidentitetsstöld, alltså att man stjäl någons identitet för att köpa saker - oftast med hjälp av en stulen legitimation. 27-årige Jama Dubad från Jönköping är en av många som drabbats.

I januari plockade någon ut två mobiltelefoner med tillhörande mobilabonnemang i Stockholm och sov dessutom över på ett vandrarhem i Norrköping. Allt på Jama Dubads räkning. Samtidigt var han själv i Jönköping och jobbade, han märkte inget förrän han en dag kom och räkningarna låg innanför dörren.

- Jag fattade ingenting. Är jag sifferblind tänkte jag först, säger Jama Dubad.

Jama Dubad var inte sifferblind. Någon eller några hade stulit hans identitet och använt den för att handla mobiltelefoner och övernatta på vandrarhem. Detta är något som enligt Polisen blivit väldigt vanligt. Björn Seeth är kriminalinspektör på bedrägerisamordningen i Stockholm.

- Det är ett stort problem och en ökande trend. De senaste åren har det ökat konstant, säger Björn Seeth.

Vanligast är att någon blir av med sin id-handling, alltså körkort eller id-kort, och sedan används det för att genomföra olika köp i butiker och på Internet. Men det behöver inte gå till på det viset. Jama Dubad säger själv är övertygad om att han inte blivit av med någon legitimation.

Jama Dubad har sluppit betala de här räkningarna. Det är istället företagen som fått stå för dem. Men det har inneburit konsekvenser för honom.

- Nu har jag spärrat mina personnummer vilket gör det svårt att använda mina personuppgifter och när det ramlar in ny post tänker jag hela tiden på att det vara nya räkningar, säger Jama Dubad.

Fakta: Om identitetet stjäls

Vilket nummer ringer jag för att spärra bankomat/betal/kreditkort?
Det framgår av de handlingar som den utfärdande banken eller kreditinstitutet bifogade när du fick kortet. Anmäl stöld eller förlust av bankomat/betal/kreditkort. 

Vart ringer jag för att anmäla förlorat eller stulet körkort?
Borttappat eller stulet körkort anmäls till #link=249074#. Stulet körkort måste även polisanmälas. 

Vart ringer jag för att anmäla förlorat eller stulet id-kort?
Borttappat eller stulet id-kort anmäls till utfärdaren som spärrar kortet. Stulet id-kort måste även polisanmälas.

 Vart ringer jag för att anmäla förlorat eller stulet pass/nationellt id-kort?
Ring Polisen på 114 14 eller besök en polisstation.

Källa: Polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".