Nazisterna ökar i Jönköpings län

Antalet nazister ökar snabbare i Jönköpings län än någon annanstans i landet.

En kartläggning som Nyheterna har gjort visar att nazistiska grupper som Nationalsocialistisk Front, Nationaldemokratisk ungdom och det internationella nätverket Blood and Honour redan har - eller försöker etablera sig på olika platser i länet.

Socialtjänsten i Jönköpings kommun har också under det senaste året sett hur allt fler ungdomar öppet visar sin sympati med främlingsfientliga grupper.

I våras bildades Nationaldemokratisk ungdom, NDU, en avdelning i Jönköping.

Under våren har flera hushåll i Jönköping och Mullsjö fått flygblad där NDU varit avsändare.

Nationalsocialistisk Front däremot, är ett öppet nazistiskt parti med fäste i Karlskrona. Under förra sommaren försökte medlemmar från Ljungby värva nya medlemmar i Värnamo, man delade bland annat ut flygblad och genomförde träffar och möten.

Flest nya anhängare verkar det dock som nätverket Blood and Honour har fått. Blood and Honour har kopplingar till Nationalsocialistisk Front men är öppna förespråkare av våld och enligt polisens kriminalunderrättelsetjänsten en av de grupper som växer mest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".