Råslättsbränderna

Termometer i centrum på rättegång

1:49 min

I dag började rättegången mot den 21-åriga kvinna som misstänks ha anlagt bränder i ett bostadshus på Råslätt i Jönköping. Trots övervakningsbilder där hon enligt åklagaren håller i en braständare nekar hon till brott. Hon säger att föremålet är en termometer.

Det var natten till den 8 januari som den inom loppet av bara några minuter började brinna på olika platser i en och samma flerbostadsbyggnad på Kärrhöksgatan på Råslätt. Först i tvättstugan där kläder antänts och sedan i trappuppgången där en plastpåse med reklamblad tänts på, och åklagaren Gunnar Brodin har idag i sin sakframställan redogjort för vilken fara som kvinnan utsatt de boende för, framför allt på grund av den kraftiga rökutvecklingen som det blev i tvättstugan.

En stor del av åklagarens bevisning grundar sig på de övervakningskamerabilder som finns från den aktuella natten och som spelades upp för rätten idag där man ser den misstänkta kvinnan gå in i tvättstugan med en påse och vad som åklagaren hävdar är en braständare i ena handen vid den tidpunkt då branden ska ha startat, kort därefter lämnar hon tvättstugan springande och återvänder till sin lägenhet, för att några minuter senare lämna den igen med en påse i handen innan hon återvänder på nytt. Men det förklarar hon med att hon skulle slänga skräp.

Den misstänkta kvinnan gav ett mycket samlat intryck idag och det först när hon förhörs om varför hon tidigare till en början förnekat att det ens var hon på bilderna och sedan också erkände att det var hon som tårarna kommer.

- Hon erkände först men tog tillbaka det. Hon kände sig pressad i början, säger André Forsell som är den 21-åriga kvinnans advokat.

Kvinnan som suttit häktad sedan den 13 januari förnekar alltså att det är hon som tänt på, noterbart är också att det brunnit i samma tvättstuga några månader tidigare och att det inträffat flera andra bränder på samma gata förra året men där det saknas bevisning. Åklagaren har även ett fingeravtryck från kvinnan på ett reklamblad som fanns i den påse som tänts på i trapphuset men advokat André Forsell vill inte säga hur stark bevisningen är mot sin klient.

- Jag vill inte föregå förhandlingarna, säger han.