1 av 2
Den 21-åriga kvinnan under sista rättegångsdagen. Foto Mattias Sundler/Sveriges Radio.
2 av 2
Kammaråklagare Gunnar Brodin. Foto Mattias Sundler/Sveriges Radio.
Råslättsbränderna

Fängelse för mordbrand

Det blev fängelse för den 21-åriga kvinnan som stått inför rätta misstänkt för mordbrand på Råslätt i Jönköping.

Idag avslutades rättegången i Jönköpings tingsrätt mot den 21-åriga kvinna som stått åtalad för två bränder på Råslätt i början av året.

Tingsrätten anser att det är ställt utom allt rimligt tvivel att någon annan person kan ha anlagd bränderna och dömer därför kvinnan till fängelse i 1,5 år för mordbrand.

Straffet var det som kammaråklagare Gunnar Brodin också yrkade på, med tanke på den fara som bränderna orsakat de boende i fastigheten.

– Det har förelegat risk för annans liv och hälsa för de boende i och med att bland annat källargången och utrymmet runt tvättstugan och trapphuset också används av de boende. En fara för liv och hälsa har förelegat säger Gunnar Brodin.

Tingsrätten gick alltså på åklagarens linje och dömer den 21-åriga kvinnan till fängelse i 1,5 år. Ett beslut som den åtalade kvinnan tog emot med nedböjt huvud och där tårarna började rinna ner för kinderna.

Bränderna har varit anlagda och det fanns fara för annans liv och hälsa anser tingsrätten, vilket både brandmän och vittnen även styrkt med sina berättelser. Kvinnans erkännande i tidigare förhör, där hon även detaljerat berättade om hur bränderna gått till och vad som tändes på - uppgifter som hon själv hävdar hon fått från en nättidning stämde inte, i artikeln stod aldrig så detaljerat vad det var som brann. Uppgifterna anser tingsrätten att bara den som utfört gärningen kunna känna till.

När hon sedan tog tillbaka sitt erkännande och nekade till gärningarna och berättade en ny berättelse, om hur hon gått ner i tvättstugan med en termometer och en skräppåse i handen för att leta efter en vän, anser man heller inte den vara trovärdig. Man anser vidare att hon varit medveten om vilka risker som hon utsatt de boende för i och med bränderna och att hon varit likgiltig för vilka konsekvenser det kunnat få.

Eftersom den lilla sinnesundersökning som hon genomgått visar att hon varit psykiskt frisk vid tillfället kan det bara bli tal om fängselestraff. Mordbrand har ett minimistraff på 2 år, men med tanke på att hon var under 21 år vid tillfället så stannar straffet vid 1,5 års fängelse.

Hon ska dessutom betala ett skadestånd på drygt 76 000 kronor till bostadsbolaget Vätterhem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".