Lasso

"Pyromani ett sjukdomstillstånd"

5:41 min

– De känner en spänning inför tanken på eld och sedan blir det nästan en sexuell utlösning och spänningslösning. Det säger Martin Grann, psykolog, professor och utvecklingschef på Kriminalvården med anledning av rättegången efter Råslättsbränderna.

Idag avslutas rättegången mot den 21-åriga kvinna som är misstänkt för en av alla anlagda bränder på Råslätt den senaste tiden.

Hon förnekar brott men erkänner att det är hon som filmats på de övervakningskameror som polisen riggade på Råslätt efter flera bränder i området.

Minst åtta bränder på kort tid där tillvägagångssättet påminner om varandra handlar det om. Det och att någon har tuttat på lite småsaker i trappuppgångar, källare och i tvättstugor - men där det inte blivit någon stor brand utan mest rök - kan mycket väl tyda på att det rör sig om en pyroman.

– Tankarna skulle absolut kunna gå i den riktningen. Man ska ju ha klart för sig att det också finns en annan problematik kring pyromatik och det är att det ofta är svårt att knyta en person till en brand om den inte erkänner. Det säger Martin Grann, psykolog, professor och utvecklingschef på Kriminalvården.

– Pyromani är ju ett sjukdomstillstånd, ett psykiatriskt sjukdomstillstånd. Långt ifrån alla som anlägger bränder är pyromaner. Pyromani är väldigt ovanligt, de här personerna kan inte låta bli att tända eld. Många pyromaner lider av det här för de vet att man inte får.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista