Skola satsar

Roboten öppnar för framtiden

Det är en robot som krävs för att skolan ska kunna hänga med i dagens tekniska utbildning. Därför har skolan öppnat plånboken och köpt en alldeles egen robot.

En ny robot har anlänt till Automationsprogrammet på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping. Den ser ut som en arm med sex stycken leder och den används i nästan all industri idag.

Günter van Elling från Skaras KY-utbildning är inhyrd för att lära eleverna jobba med den nya Roboten.

– Ja, det är en robot som ska kunna ta över jobb på industrier som inte vi människor vill göra, exempelvis att sortera chokladpraliner och lägga dem i rätt förpackning. Men roboten klara även av att jobb som vi människor klarar av, t.ex. löda kretskort som finns i mobiler. Det är precis det här som eleverna på autonomprogrammet utbildar sig inom. Hur man ska kunna effektivisera industrin med hjälp av maskiner och robotar.

Mattias Karlsson, som är lärare på automationsprogramet, tycker det är kul att kunna erbjuda eleverna en högre nivå på utbildningen.

– Eleverna blev lovade när de började utbildningen att få robotteknik. Vi hade alternativet att köpa in utbildningen men skolan valde att satsa på det här och det är jättepositivt.

Men smakar det, så kostar det. Denna roboten kostar ungefär 370 000 är inköpt av Bäckdalsgymansiet men tillverkningsföretaget Festo har givit skolan en rabatt på ungefär 100 000 kronor.

Mattias Karlsson menar att om skolan ska kunna hänga med i dagens teknik krävs det att företag kommer in och sponsrar.

Tim Karlsson och Alfred Isaksson tar båda studenten från Automationsprogramet till sommaren och de tycker det är bra att skolan nu köper in ny teknik.

– Väldigt intressant med nya grejer. Man kommer kunna lära sig allt i princip om robotarmar och det är mycket sådant på de stora företagen nu.

– Det är bra att de fått in något som man kommer jobba med i framtiden, det är ju det man vill arbeta med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista